Vyberte stranu
Murgh Badami: kura v pikantnej mandľovej omáčke

Murgh Badami: kura v pikantnej mandľovej omáčke

Domáce varenie je pre Indov samozrejmosťou. Ak si myslíte, že indické jedlá sú zložité na prípravu alebo potrebujete zakaždým veľa korenia, práve opak je pravdou. Murgh badami, čo znamená jednoducho kura v mandľovej omáčke, je také domácke jedlo. Na menu v indickej reštaurácii by ste ho zrejme nenašli, napriek tomu chutí skvele. A ako to …

Čítať ďalej
Rasca, k(u)mín či nigella: viete, o ktorom korení je reč?

Rasca, k(u)mín či nigella: viete, o ktorom korení je reč?

Keď poviem rasca, každý hneď pochopí, o akom korení hovorím. No o ďalších druhoch rasci podobným sa to už povedať nedá, najmä pri varení podľa receptu v inom jazyku. Čím to je, že nie je rasca rascou a myslí sa tým niečo iné? Naša vyhláška má v tom jasno: máme rascu, rímsku rascu a černušku. …

Čítať ďalej
Kura Tikka Masala

Kura Tikka Masala

Jedno z najznámejších karí, voňavé indické kuracie kúsky v korenenej paradajkovej omáčke. Hoci sa vedú spory, kto toto jedlo vymyslel, neuberá to na jeho vysokej popularite. A to nielen v Británii, kde dokonca patrí medzi jedno z ich národných jedál. Čudujete sa, ako môže byť indické karí britské národné jedlo? Tak to asi neviete, že …

Čítať ďalej
Jednoduchá kakaová zmrzlina

Jednoduchá kakaová zmrzlina

Domáca zmrzlina je jednoduchý dezert, ktorý vždy poteší a to nielen v lete. A kakaová je jedna z tých, ktoré u nás musia byť neustále. Preto je fajn mať po ruke nenáročný recept bez žĺtkov. Doma si radi robíme veľa vecí vlastných, ale nad zmrzlinou sme až donedávna neuvažovali. Keď je kam skočiť, máte svoju …

Čítať ďalej
Zelený alebo čierny kardamóm, ktorý si vybrať?

Zelený alebo čierny kardamóm, ktorý si vybrať?

Keď som sa začala zaujímať o indickú kuchyňu, vo väčšine receptov sa spomínal kardamóm. Pre nás dovtedy úplne neznáme korenie a dnes jedno z najobľúbenejších. Je viac typov kardamómu a líšia sa nielen svojimi vlastnosťami, ale aj použitím v kuchyni. Najpoužívanejší je zelený a čierny kardamóm. Aký je medzi nimi rozdiel? Kardamóm sú sušené plody …

Čítať ďalej
Červené verzus ružové korenie

Červené verzus ružové korenie

Poznáte červené korenie? Omyl, to čo väčšinou nájdete na etiketách ako červené korenie je v skutočnosti brazílske ružové korenie. No existuje aj pravé červené korenie, čo sú sušené zrelé plody piepru čierneho. Rozdiel medzi nimi je vidno už na prvý pohľad. Prečo má teda ružové korenie také mätúce označenie? Priznám sa, že aj ja som …

Čítať ďalej
Ako nakupovať korenie

Ako nakupovať korenie

Toľko sa dnes hovorí o snahe používať kvalitné potraviny, domáce či dovážané, farmárske, tradičné, bio, fair trade – a pritom si jedlo ochutíme korením neznámej kvality, ktorému už toľkú pozornosť nevenujeme. Pri nákupe čoho nerobíte žiadne kompromisy? Že pri korení na výber veľmi nemáte? Skúste ho pridať na zoznam a čítajte ďalej. Kupujte to najlepšie, …

Čítať ďalej