Vyberte stranu

Domáca zmrzlina je jednoduchý dezert, ktorý vždy poteší a to nielen v lete. A kakaová je jedna z tých, ktoré u nás musia byť neustále. Preto je fajn mať po ruke nenáročný recept bez žĺtkov.

Doma si radi robíme veľa vecí vlastných, ale nad zmrzlinou sme až donedávna neuvažovali. Keď je kam skočiť, máte svoju obľúbenú… nie je čo riešiť. No pred pár rokmi nás v telke zaujala Nigella Lawson a jej zmrzlina z kondenzovaného mlieka a šľahačky, s kávou alebo kakaom – to sa nedalo nevyskúšať! Žiaden stroj na zmrzlinu, varenie žĺtkov, len jedna miska, vyšľahať mixérom, zamraziť a hotovo. To znie super, nie?

Ja mám rada smotanovú zmrzlinu. Zmrzlinu, ktorá má určitú hustotu, takže sa nerozpustí hneď na sladkú vodu. Zmrzlinu, ktorá má výbornú textúru, dobre sa naberá alebo líže z kornútika a príjemne pomaly sa rozpúšťa na jazyku. Nezanecháva na ňom pachuť alebo čiastočky tuku, jednoducho sa rozplynie. Ale Nigellina magická zmrzlina z dvoch ingrediencií taká nie je. Zmrzlina len z čistej šľahačky obsahuje na môj vkus priveľa tuku. Keď sa začala topiť, jej textúra sa rozpadla a na jazyku ste mali pocit, ako keby v nej bolo maslo. Ako malá som zbožňovala kondenzované mlieko, krémy a sladkosti z neho, ale v zmrzline to bolo priveľa – bola strašne sladká. Neprišli sme jej na chuť a naše pokusy s domácou zmrzlinou skončili tak rýchlo, ako začali.

Do minulého leta. Keď som sa popri milióne ďalších receptov s korením dostala aj k zmrzline a začala študovať, ako sa robí… plánovala som si, ktoré raz vyskúšam, slintala nad fotkami, veď to poznáte. Môj manžel to nevydržal a stroj na zmrzlinu mi kúpil ako darček k narodeninám. Nemusíte hádať, ktorú som išla robiť ako prvú. Spomenula som si na naše pokusy a kakaová bola jasná voľba. Že dám kondenzovanému mlieku ešte jednu šancu, ale použijem to nesladené.

Je pravda, že zmrzlina JE sladká. Podáva sa pod bodom mrazu, chlad otupí naše chuťové poháriky a všetky chute nám pripadajú menej intenzívne. Preto musí byť zmes na prípravu zmrzliny viac sladká ako iné dezerty a ideálne chuťovo výrazná, aby aj výsledná zmrzlina chutila dobre. Navyše cukor nielen zvýrazňuje jej chuť, ale napomáha k tomu, aby nezmrzla na kameň. Takže ak nechcete zháňať sekáčik na ľad, keď si budete chcieť nabrať zmrzlinu (aj keď je vonku z mrazáku skoro desať minút), jednou zo správnych odpovedí je cukor. Prvý pokus ma dokonale presvedčil, že s cukrom v zmrzline je to iné ako pri koláčoch, a nedá sa ubrať tretina len tak.

kakaová zmrzlina

Inak kondenzované mlieko v zmrzline nie je vôbec zlý nápad. Odparovaním zhustené mlieko má väčší pomer mliečnej hmoty k obsahu vody, vďaka čomu sa pri mrazení vytvorí menej ľadových kryštálikov. Rovnako má väčší obsah tuku ako len mlieko, takže zmrzlina bude mať krémovejšiu chuť alebo naopak, môžeme ním nahradiť časť smotany pre menej tučnejšiu verziu. Lenže kondenzované mlieko má svoju charakteristickú chuť, takže je jasné, že sa nebude hodiť ku každej príchuti zmrzliny (napríklad vanilková stále chutila ako mlieko do kávy).

ingrediencie na domácu kakaovú zmrzlinu

Podstatným krokom je výber kakaa, pretože je to hlavná ingrediencia a zmrzlina bude chutiť podľa toho, aké si vyberiete. Kvalitné holandské kakao, tmavé s bohatou farbou a vyváženou čokoládovou chuťou vďaka praženiu kakaových bôbov a procesu alkalizácie. Alebo svetlo hnedé prírodné kakao mleté z nepražených kakaových bôbov, prirodzene jemne kyslé s ovocným podtónom. Skúšala som obe a v tejto zmrzline máme radšej nepražené kakao. Je ostro horké, vďaka čomu vytvorí príjemný kontrast s kondenzovaným mliekom a smotanou. Časť horkosti stiahne vanilka a jej intenzívna krémová chuť splynie s kakaom. Netreba použiť veľký mäsitý struk, ten si nechajte na vanilkovú zmrzlinu, panna cottu alebo puding.

Stačí menší, suchší vanilkový struk, ktorý nemusí mať veľa zrniečok (takzvaná trieda Extrakt určená na výrobu vanilkového extraktu). Výborne funguje aj jedna polovica vyškrabaného struku, ktorého zrniečka ste už použili a máte ho napríklad zapichnutý v cukre, alebo s trochou mletej vanilky (na špičku noža).

Na záver už len zvýrazním jeden bod v postupe: lúhovanie kakaa a vanilkového struku v mlieku so smotanou. Odporúčam nevynechať. Príprava domácej zmrzliny si aj tak vyžaduje plánovanie dopredu a tá polhodina navyše za to stojí. Kakao sa výborne rozpustí a zároveň vďaka nemu zmes pri chladení pekne zhustne. A vanilkový struk uvoľní všetko výnimočné, čo v sebe má, práve v teplom mlieku. Keď chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok, treba tomu dopriať dostatok času.

Zmrzlina je úžasne výrazne kakaová, ale zároveň s bohatou chuťou a zamatovým dotykom vanilky na pozadí. Takmer nebudete veriť, že v nej nie je ani kúsok čokolády. Textúra nie je až taká pevná ako pri zmrzline s pudingovým základom, ale je dostatočne krémová, jemná, dobre sa naberá a netopí sa rýchlo. Jedna z najobľúbenejších u nás doma. Kam sa hrabe presladená zmrznutá šľahačka!
 

Kakaová zmrzlina

Ingrediencie:
 
250ml smotany na šľahanie (33%)
200ml plnotučného mlieka
310g  nesladeného kondenzovaného mlieka (1 plechovka)
150g  trstinového cukru 
jeden malý vanilkový struk Extrakt
4 PL  nepraženého kakaa 
štipka morskej soli 

kakaová zmrzlina

Postup:
 
1. Plechovku kondenzovaného mlieka dáme vychladiť do chladničky. Vanilkový struk rozrežeme na polovicu. Odvážime cukor a zmiešame ho s kakaom a soľou.
 
2. Do malého hrnca nalejeme mlieko so smotanou, zmes cukru s kakaom a vanilkový struk. Mierne zohrejeme - stačí len toľko, aby sa cukor s kakaom začali rozpúšťať. Poriadne premiešame, najlepšie metličkou, až kým zmiznú hrudky kakaa a kryštáliky cukru. Odstavíme z plameňa, zakryjeme pokrievkou a necháme polhodinu (aj hodinu) lúhovať.
 
3. Do sklenenej alebo antikorovej misy, v ktorej chceme zmes na zmrzlinu chladiť, nalejeme studené kondenzované mlieko. Cez sitko do neho precedíme vylúhovanú kakaovú zmes, premiešame. Zakryjeme a dáme poriadne vychladiť do chladničky aspoň na 4-5 hodín alebo ideálne cez noc.
 
4. Vychladenú zmes dáme zamraziť do stroja na zmrzlinu podľa inštrukcií výrobcu.
 
5. Hotovú zmrzlinu môžeme jesť okamžite (hoci nie je dosť tvrdá na naberanie kopčekov) alebo ju preložíme do pripravenej nádoby a dáme zamraziť. Po 4 hodinách môžeme podávať.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kakaová zmrzlina
Published On