Vyberte stranu

Jedno z najznámejších karí, voňavé indické kuracie kúsky v korenenej paradajkovej omáčke. Hoci sa vedú spory, kto toto jedlo vymyslel, neuberá to na jeho vysokej popularite. A to nielen v Británii, kde dokonca patrí medzi jedno z ich národných jedál. Čudujete sa, ako môže byť indické karí britské národné jedlo? Tak to asi neviete, že tikka masala vôbec nepochádza z Indie.

Základné jedlo, kuracie voňavé kúsky tikka naložené v jogurtovej marináde s korením a pečené v peci tandoori (prezývané aj kebab tikka), sú bezpochyby indické. Ich pôvod sa dá vystopovať až do začiatku 16. storočia, z časov Moghulskej ríše, ktorá vo veľkom ovplyvnila severoindickú kuchyňu a z tejto doby pochádza veľa dodnes obľúbených jedál. Masala v hindčine doslova znamená zmes a v súvislosti s názvom jedla toto slovo indikuje, že jedlo je korenené, pripravované v zmesi korení alebo korenenej omáčke. No spojenie kuracieho tikka s omáčkou by ste v pôvodnej indickej kuchyni nenašli.

Ako teda jedlo vzniklo?

Jedného dňa vraj prišiel do indickej reštaurácie istý gentleman, ktorý si objednal kura tikka. A pravdepodobne nevedel, čo si objednáva. Kto pozná trochu britskú kuchyňu vie, že mäso sa zvykne podávať s omáčkou (angl. gravy). Takže keď hosť dostal suché kuracie kúsky, bol nespokojný. Jedlo vrátil a požadoval nápravu. Kuchár to vyriešil po svojom a pripravil mu rýchlu omáčku z paradajok, jogurtu a korení, prelial s ňou kuracie kúsky a bolo. Jedlo pánovi veľmi chutilo a opakovane sa do reštaurácie vracal aj so svojimi priateľmi. Tikka „Masala“ sa stala veľmi obľúbená a čoskoro sa rozšírila po celej Británii.

Hoci je to podarená historka a často používaná ako vysvetlenie, nikto vlastne presne nevie, kedy a ako kura tikka masala vzniklo. Pred pár rokmi sa síce na základe tohto príbehu jedna reštaurácia v škótskom Glasgowe pokúsila získať chránené označenie pôvodu v rámci EU pre svoju tikka masalu, ale boli neúspešní. Ich príbeh nebol stopercentný. Ťažko sa dokazuje inovácia omáčky, pričom základ jedla tvorí iné jedlo, ktoré pochádza z Indie, známe niekoľko storočí a pripravované metódou v peci s tradíciou ešte niekoľkonásobne staršou. Navyše sa začali ozývať ďalší a ďalší, ktorí vraj už jedlo poznali alebo jedli niečo podobné oveľa skôr.

Mne osobne sa viac páči tvrdenie, že kuchári sa jednoducho snažili napodobniť obľúbené jedlá z reštaurácií v Indii a každý ich prispôsobil chutiam a zvykom svojich britských zákazníkov. V prípade tikka masaly to bolo zrejme murgh makhni (angl. butter chicken, maslové kura). A podobným spôsobom vznikli britské variácie karí vindaloo, rogan josh, balti alebo kormy, podávané v populárnych curry house-och, na míle vzdialené od pôvodného indického jedla.
 

ingrediencie na kura tikka masala
 
Autentický, originálny recept na kura tikka masala teda nenájdeme. Aké má byť? Ako som už spomínala, pod názvom tohto jedla si možno prestaviť čokoľvek. Každý má svoju vlastnú verziu a každému chutí iná. A jedinou pravou ingredienciou je hádam len to kuracie mäso. No ak vezmeme do úvahy obľúbený príbeh o paradajkách (často sa hovorí dokonca o paradajkovej polievke z konzervy) a inšpirujeme sa indickým maslovým kuraťom, ktoré sa preslávilo vďaka práve paradajkovo jogurtovej alebo smotanovej omáčke – tak už to takmer máme.

príprava omáčky na kura tikka masala

My sme skúšali všeličo, veď na korenenej paradajkovej omáčke sa toho veľa pokaziť nedá. A veľmi záleží práve na korení, ktoré do nej dáte. Raz sme videli ako rýchlo tikka masalu pripravil britský šéfkuchár Gordon Ramsay v jednej zo svojich televíznych relácií. A zamilovali sme sa do tej hustej, krémovej omáčky! Žiadny hektoliter smotany alebo kokosového mlieka ako dáva veľa ľudí, ale len jednoducho paradajky a jogurt s korením garam masala. Vyskúšali sme a bum, parádny recept na tikka masalu bol na svete!

A za tie roky sme ho skoro vôbec nezmenili. Len sme pridali vlastné korenie a trochu vylepšili techniku. Masalu, čiže zmes paradajok s korením, nechám variť o dosť dlhšie. Až kým sa z nich neodparí šťava, všetky chute sa tak lepšie prepoja a zintenzívnia. Toto kúzlo som si osvojila pri varení indických karí a môžem len odporučiť.

Ak nemáte žiadne kura tikka alebo tandoori, nevadí. Stačí dať marinovať mäso a ugrilovať alebo osmažiť ho môžete aj priamo pred prípravou omáčky. Najzdĺhavejšie je potom už len pripraviť pastu z paradajok.

My máme radi našu tikka masalu pikantnú a do omáčky veľa jogurtu nedávame, aby zostala pekne hustá. O to viac jogurtu čaká na stole a každý si dá toľko, koľko chce (alebo ako veľmi potrebuje hasiť plameň v ústach). Žartujem, chilli môžete aj úplne vynechať – ale skúste mi veriť, že ten príjemný paradajkovo ohnivý kontrast s ryžou a kyslým jogurtom (doplnený vynikajúcim indicky koreneným mäskom) stojí za to vyskúšať tak, ako je v recepte. Tak čo, ideme na to? Stačí si všetko nachystať dopredu a s trochou cviku máte kura tikka masala hotové za slušnú pol až trištvrte hodinu. A to nemusíte byť ani Gordon Ramsay.
 

Kura Tikka Masala

2-3 porcie
 
Ingrediencie:
 
1-2 PL oleja alebo prepusteného masla ghí
1      stredne veľká cibuľa
4      strúčiky cesnaku (alebo 2 čl nesolenej pasty)
5cm    kúsok čerstvého zázvoru (alebo 2 a ½ čl pasty)
400g   krájaných paradajok v konzerve (1 plechovka)
80g    domáceho alebo smotanového bieleho jogurtu
½ až 1 čl kašmírskeho chilli 
1 čl   mletého koriandra 
½ čl   mletej rímskej rasce 
½ čl   kurkumy 
1 čl   korenia garam masala 
½ PL   palmového alebo trstinového cukru 
morská soľ na dochutenie 
zelená koriandrová vňať na ozdobu
 
na marinádu:
500g  kuracieho mäsa bez kostí (najlepšie stehien)
145g  domáceho alebo smotanového bieleho jogurtu (1 téglik)
1     veľký strúčik cesnaku (alebo 1 čl nesolenej pasty)
2-3cm kúsok čerstvého zázvoru (alebo 1 a ½ čl pasty)
1 a ½ PL korenia tandoori masala 
½ čl  čiernej soli Kala Namak 

kura tikka masala

Postup:
 
1. Ak nemáme upečené kuracie kúsky, treba si mäso nachystať aspoň 2-3 hodiny dopredu (najlepšie deň vopred). Mäso zbavíme kože, nakrájame na väčšie kocky a osolíme. Pokiaľ nemáme už hotovú cesnakovú alebo zázvorovú pastu, cesnak pretlačíme cez lis a zázvor olúpeme a na jemno nasekáme. Jogurt metličkou vymiešame do hladka, pridáme do neho cesnak so zázvorom a korenie tandoori masala a poriadne premiešame. Pridáme mäso, prikryjeme a necháme marinovať v chladničke aspoň dve hodiny alebo cez noc.
 
2. Pred prípravou omáčky najprv marinované mäso ugrilujeme alebo osmažíme na panvici. Odložíme bokom.
 
3. Nachystáme si zeleninu. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, pretlačíme cesnak, olúpeme a na jemno nasekáme zázvor.
 
4. Vo woku alebo hlbokej panvici dáme zohriať olej/ghí a pridáme nakrájanú cibuľu. Za občasného miešania smažíme, až kým nie je mäkká a sklovitá. Pridáme cesnak so zázvorom a pokračujeme v smažení, až kým sa nevytratí vôňa surového cesnaku, zhruba 3 minúty.
 
5. Pridáme kašmírske chilli, koriander, rímsku rascu a kurkumu, miešame a minútku spolu ďalej smažíme.
 
6. Prilejeme paradajky, zamiešame a privedieme k varu. Necháme variť na strednom ohni, odkryté, podľa potreby miešame. Paradajky chceme zredukovať do redšej pasty – čakáme, kým sa neodparí všetka tekutina a po okrajoch sa začne oddeľovať tuk. Trvá to aspoň 10 minút.
 
7. Keď je paradajková pasta hotová, odstavíme ju z plameňa, zlejeme do pohára alebo hlbokej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
 
8. Do woku/panvice vrátime mäso a paradajkovú pastu spolu s korením garam masala, osladíme a osolíme. Záleží od kvality paradajok, ale stačí zhruba pol polievkovej lyžice cukru a pol čajovej lyžičky soli. Všetko spolu premiešame a chvíľku spolu povaríme, aby sa mäso zohrialo. Ochutnáme omáčku a podľa potreby dosolíme alebo pridáme chilli, ak chceme ešte viac pálivú omáčku.
 
9. Tikka Massala je takmer hotová. Odstavíme z plameňa a primiešame ešte jogurt. Podávame s chlebovými plackami alebo ryžou basmati, ozdobené štedrou lyžicou bieleho jogurtu a nasekaným čerstvým koriandrom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kura Tikka Masala
Published On
Preparation Time
Cook Time