Vyberte stranu

Kniha HIT je zdravo žiť

 

Poznáte Patríciu a jej blog HIT je zdravo žiť?
 
Je to veľmi milé žieňa, ktorá napriek svojim obmedzeniam v strave zaujímavo varí a zbožňuje koreniny a bylinky. Blog je pestrý, zdieľa na ňom vlastné skúsenosti s histamínovou intoleranciou, odporúčania pre začiatočníkov aj tipy, ako si spestriť stravu, a chutné recepty.
 
Jej kuchárska kniha je venovaná práve nízkohistamínovým receptom, no okrem nich v nej nájdete odborne spracovaný úvod do problematiky, zoznam alternatív bežne používaných potravín a množstvo Paťkiných rád a tipov. A zároveň je príjemnou inšpiráciou pre všetkých, ktorí si chcú pripraviť čerstvé a zdravé jedlo.
 
Sme spolu v kontakte už dlhší čas a dobre si rozumieme, preto nás teší, že sme mohli vydanie knihy podporiť. Knižku si môžete kúpiť priamo od Patrície cez jej blog alebo v kamenných či internetových kníhkupectvách.
 
My sme pri listovaní v knihe boli samozrejme zvedaví aj na to, ktoré zo svojich obľúbených korení Patrícia do knihy zaradila. Spočítali sme ich! A čo myslíte, ktoré korenie je použité v receptoch najčastejšie?
 
Kto doma pravidelne varí, rozmýšľať dlho nemusí – najpoužívanejším bola klasika, čierne korenie. Za ním to už bolo pestré, len s malými rozdielmi a nás zaujalo práve druhé miesto. Uhádli by ste ho?

Súťaž o balík našich korení k receptom z knihy

 

V septembri ste sa mohli zapojiť do súťaže o balík korení, v ktorej sme hľadali odpoveď na súťažnú otázku: Ktoré korenie Patrícia použila v receptoch vo svojej knihe „Hit je zdravo žiť“ najčastejšie po čiernom korení? Išlo o druhé miesto zo všetkých korení vymenovaných v zozname ingrediencií pri receptoch v jej knihe. A správna odpoveď je: galgán (v knihe uvedený ako galgant).
 
Zo správnych odpovedí sme vyžrebovali výhercu: Lenka V. zo Senca, ktorej sme odoslali sľúbenú výhru – mlynček s čiernym korením a ďalších 17 korení a byliniek balených v sklenených pohárikoch, ktoré Patrícia použila v receptoch vo svojej knihe. Srdečne gratulujeme!
 
Tak čo, tipovali ste správne? Prečo je práve galgán jej obľúbený vám najlepšie vysvetlí sama Patrícia:
„Galgant je koreň podobný zázvoru, no jeho chuť je oveľa ostrejšia. Keď sa zahryznete na čerstvý koreň je až pálivo pikantný, mletý galgant je však oveľa jemnejší. Možno ho využiť ako náhradu čierneho korenia, ak ho z nejakého dôvodu netolerujete, no odkedy toto vzácne korenie poznám ja, používam ho takmer do všetkého, keďže upravuje trávenie a pomáha pri ťažkostiach so žalúdkom a črevom. Pokaziť ním nemôžete nič. Dokonca ani sladkosti ako napríklad medovníky.“ (Patrícia Molnárová Turiničová)
 
Želáme príjemné chvíle strávené pri čítaní knihy a skúšaní nových receptov.